גידול סמים/ייצור סמים
סעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים, שכותרתו ״ייצור הכנה והפקה״ קובע כך:
״לא יגדל אדם סם מסוכן, לא ייצר אותו, לא יפיק אותו, לא יכין אותו ולא ימצה אותו מחומר אחר, אלא ברישיון מאת המנהל. העובר על הוראות סעיף זה, דינו – מאסר עשרים שנים או קנס פי עשרים וחמישה מן הקנס האמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל״ז- 1977״.
על העבירה וחומרתה
למעשה, כבר מקריאת לשון החוק הנכם מבינים כי עבירת גידול סמים נחשבת לאחת מן העבירות החמורות בפקודת הסמים.
על פי הפקודה, ״סם מסוכן״ נחשב ל״חומר מן המפורטים בתוספת הראשונה לרבות כל מלח שלו, וכן כל תכשיר, תרכובת, תערובת או תמיסה של חומר כאמור ומלחיהם״. מכאן, שככל שאנו מדברים על גידול/ייצור/ הפקת סמים – המחוקק הישראלי לא ערך הבחנה בין סמים כימיים כדוגמת MDMA או LSD לבין עלי מריחואנה או קנאביס – דבר שמוביל לחומרה יתרה שהרי אין משמעות לסוג הסם בעבירה זו.
בדומה לכך ולאור תכלית מניעתית, אין כל משמעות לטענה לפיה גידול הסם בוצע לצורך ״שימוש עצמי״, שהרי לא קיימת הבחנה בחוק בין ״גידול לצריכה עצמית״ לבין גידול שאינו לצריכה עצמית (הבחנה הקיימת בעבירת ההחזקה למשל).
כמו כן, גם לפי סעיף החוק ניתן לראות כי המחוקק בישראל השווה את עונשו של מגדל הסמים לעונשו של מייצר/מפיק/מכין ממצה הסמים, זאת מתוך מטרה למנוע הכנסת סמים חדשים למערכת הפצת הסם.
יתרה מכך, אין בחוק כל התייחסות לכמות השם שנתפס בעבירה זו – כך שבין אם מדובר בשתיל בודד או במאות שתילים, מדובר בעבירה אשר העונש הקבוע לצידה הינו עד 20 שנות מאסר!
החזקה לצריכה עצמית או גידול? מדיניות העמדה לדין בעבירות סמים:
כאמור לעיל, ישנם מקרים בהם אדם גידל בביתו קנאביס לשימושו העצמי, אולם על פי החוק אין כל הבחנה בינו לבין מי שגידל סם מסוכן לצורך רווח כלכלי.
יחד עם זאת על פי הנחיית ראש חטיבת התביעות שעניינה ״מדיניות העמדה לדין בעבירות של גידול סם מסוכן״, לרשויות התביעה ישנו שיקול דעת רחב אם להעמיד לדין בעבירה של גידול סם מסוכן או החזקה לצריכה עצמית, בהתאם לתבחינים שונים:
- מספר השתילים שגודלו – כך שמספר השתילים גבוה יותר, כך גדלה הנטייה לייחס עבירה של גידול סם מסוכן.
- התכנון שקדם לביצוע העבירה – לצורך העניין, ככל שמדובר במי ששכר מבנה ייעודי לשם גידול הסמים או רכש אמצעים שונים לצורך גידול הסם, כך תגבר הנטייה לייחס לו עבירה של גידול סם מסוכן.
- היקף האמצעים ששימשו לביצוע העבירה – כדוגמת כלים ייעודיים לגידול השתילים, טפטפות ומערכות השקיה, מנורות ייעודיות וכיוצ״ב. ככל שישנן יותר אמצעים כך תגבר הנטייה לייחס עבירה לגידול סם מסוכן.
- קיומו של עבר פלילי רלוונטי.
- קיומו של חומר מודיעיני רלוונטי – יכול לשמש נכון מסייע אשר משקלו אינו רב בבחירת סעיף העבירה המתאים.
- משקל הסם המסוכן – יכול להוות גם כן נתון מסייע בבחירת סעיף העבירה.
יצוין, כי לא מדובר ברשימה סגורה וכל מקרה נבחן לפי נסיבותיו.
כיצד נקבעת הענישה בעבירת גידול סמים?
כאמור לעיל, העונש הקבוע לצד עבירה זו הינו עד 20 שנות מאסר בפועל. יחד עם זאת, קיימים עונשים משתנים הנקבעים לפי הנסיבות הייחודיות של התיק, כדוגמת כשלים בחיפוש אשר יש בהם כדי להשליך על התיק כולו, כמו גם מיהותו של הנאשם, סיכויי השיקום שלו, התנהלותו במהלך התיק והליכי טיפול שעבר
כמו כן, כפי שצוין לעיל, כפועל יוצא מכך שלא קיימת התייחסות מפורשת בפקודת הסמים לעניין גידול לצרכי שימוש עצמי או מסחר, למשקל הסם ולכמות או לנסיבות אחרות – הענישה בעבירה זו הינה מגוונת ולא יהיה זה מוגזם לומר כי אין אחידות בענישה לעניין זה. זאת לאור העובדה שבתי המשפט מתמודדים בעצמם עם השאלות הפתוחות אשר הפקודה יצרה.
משכך, ישנה משמעות אדירה לליווי וייצוג של עורך דין פלילי מקצועי בעל מומחיות בעבירות סמים, כבר משלב החקירה המשטרתית.
עורך דין פלילי מקצועי בעל מומחיות בעבירות סמים יבנה אסטרטגיה משפטית נכונה תוך הצגת הכשלים הראייתייים בתיק אשר יכולים לשנות את פני המצב. מעבר לכך, שילוב בהליך שיקומי יכול להוביל לענישה שאינה חמורה ואף לענישה צופה פני עתיד כדוגמת מאסר על תנאי ואף אי הרשעה.
יתרה מכך, בכל הנוגע להליכי שיקום, דעו לכם כי מעבר לגמול האישי שאדם יכול לקבל מעצם שינוי חייו, להליך שכזה ישנה משמעות אדירה בהחלטת בית המשפט.
במידה והנכם קוראים את הדברים הללו והם רלוונטיים עבורכם או עבור מי מקרוביכם – אני מזמינה אתכם לפנות אליי ללא דיחוי. אשמח להכיר אתכם, לשמוע את את הסיפור שלכם, ולתת לכם את הייצוג המשפטי הטוב והמקצועי ביותר.