ראשית, חשוב לבצע הבחנה בין שני מקרים שונים לגמרי הנוגעים להחזקת סמים: האחד הינו החזקת סם לצריכה עצמית, והשני הינו החזקת סם שאינה לצריכה עצמית. למעשה, ישנו הבדל משמעותי הנוגע לחומרת העבירה בין שני המקרים, באופן שבו העונש המקסימלי הקבוע לצד עבירת ההחזקה לצריכה עצמית הינו שלוש שנות מאסר, ולעומתו – העונש המקסימלי הקבוע להחזקת סם שאינה לצריכה עצמית הינו עשרים שנות מאסר.
עבור מי שקורא זאת עכשיו ונלחץ נוכח העונשים האמורים, אציין וארגיע- המדובר בעונשים מקסימליים אשר יוטלו על נאשמים במקרים חריגים במיוחד. למעשה, הענישה תלויה בגורמים שונים אשר יפורטו במאמר זה.
מהי ההבחנה בין החזקת סם לצריכה עצמית לבין החזקת סם שאינה לצריכה עצמית?
פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל״ג-1973, מסדירה את נושא עבירות הסמים בישראל ומגדירה לכל סוג סם כמות קבועה, אשר החזקה מעל כמות זו תיחשב להחזקה שאינה לצריכה עצמית:
סוג הסם | כמות מקסימלית הנחשבת לצריכה עצמית |
קנאביס/מריחואנה/גארס | 15 גרם |
חשיש | 15 גרם |
אופיום | 2 גרם |
LSD | 3 יחידות |
קוקאין | 0.3 גרם |
הרואין | 0.3 גרם |
מתדון | 0.15 גרם |
מתאמפטמין קריסטל | 0.3 גרם |
יודגש, כי הכמויות הנ״ל מהוות חזקה משפטית בלבד. למעשה, ישנה אפשרות לנסות ולהוכיח כי על אף שמדובר בכמות הנחשבת להחזקה שאינה לצריכה עצמית, הנאשם אכן החזיק בכמות זו לשימושו האישי בלבד.
יתרה מכך, דעו לכם כי גם החזקת סמים לצריכה עצמית על פי הכמות המוגדרת בחוק, עשויה להיחשב גם כהחזקה שלא לצריכה עצמית – אימתי? כאשר נסיבות המקרה מעידות כי ההחזקה הייתה למטרת מכירה/ מסירה או הפצה.
בשני המקרים, ישנה חשיבות גדולה לייצוג משפטי על ידי עורך דין פלילי מנוסה ובעל מומחיות בעבירות סמים, אשר מכיר את החוק והפסיקה הנוהגת וביכולתו לשכנע את התביעה ואת בית המשפט בטיעוניו.
עוד יצוין, כי הכמויות האמורות בטבלה לעיל הינן כמויות ״נטו״. משכך, במידה והמשטרה תפסה סמים על חשוד, עליה לשלוח אותם למעבדה במטה הארצי, שם תבוצע הפרדה בין הסם ובין החומר שאינו סם – כך שתישקל הכמות ״נטו״. במקרים מסוימים, כאשר הדבר לא נעשה – ביכולתו של עורך דין פלילי לבקש שקילה חוזרת של הסם.
ומה בנוגע להחזקת סמים מסוג קנאביס?
ביום 1.4.19 נכנסה לתוקפה ״הרפורמה בעבירות קנאביס״ או ליתר דיוק – תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – החזקת קנאביס ושימוש בו לצריכה עצמית), התשפ״ב- 2022.
תקנות אלו קובעות הסדר ספציפי לגבי עבירת החזקת סם לצריכה עצמית מסוג קנאביס (עד 15 גרם בהתאם לטבלה לעיל).
בטרם כניסת התקנות לתוק,, אדם אשר נתפס בהחזקת כמות סם שכזו היה נלקח לחקירה במשטרה, אשר הייתה מובילה לפתיחת תיק פלילי ואף להגשת כתב אישום.
כיום, השתנה המצב החוקי כך שהחזקת קנאביס לשימוש עצמי במשקל אשר אינו עולה על 15 גרם, נחשבת לעבירה מנהלית הטומנת בחובה קנס ורישום במרשם חיצוני למרשם הפלילי.
על פי התקנות, כאשר אדם נתפס לראשונה מחזיק או משתמש בסם מסוג קנאביס לצריכה עצמית יוטל עליו קנס מנהלי קצוב המשתנה ממקרה למקרה .
במידה ומדובר בהחזקה – 500 ש״ח.
במידה ובדובר בשימוש ב״מקום פומבי״ – 1000 ש״ח.
במידה ומדובר בשימוש שאינו ב״מקום פומבי״ – 500 ש״ח.
מהו אותו ״מקום פומבי״?
על פי סעיף 2(ב) לתקנות, ״מקום פומבי״ ייחשב לאחד מאלה:
- מקום ציבורי, כהגדרתו בסעיף 34כד לחוק העונשין, התשל״ז, ובלבד שאדם- יכול לראות את המעשה מכל מקום שהוא;
- מקום שאינו ציבורי כהגדרתו בסעיף 34כד האמור, ובלבד שאדם המצוי במקום ציבורי יכול לראות את המעשה, למעט בית מגורים כהגדרתו באותו סעיף;
- רכב מנועי כהגדרתו בפקודת התעבורה.
יודגש, כי על פי התקנות, ההסדר לא יחול על חייל כהגדרתו בתקנות, יוצא צבא המשרת בגופי ביטחון שונים ואסיר כהגדרתו בפקודת בית הסוהר.
כמו כן תקנות אלה לא יחולו על מי שבחמש השנים שקדמו לביצוע העבירה, הורשע בעבירה מסוג פשע – דהיינו עבירה אשר העונש הקבוע בצידה הוא לא פחות משלוש שנות מאסר.
כמו כן, במידה ואדם ביצע את אותה העבירה בפעם השנייה, ובטרם חלפו 5 שנים מן העבירה הראשונה – יוטל עליו כפל קנס בסך 2000 ש״ח.
במידה ואדם ביצע שוב את אותה העבירה, בפעם השלישית תוך חמש שנים, הוא יופנה להליך של סגירת התיק במסגרת ״הסדר מותנה״.
יצוין, כי אדם אשר החזיק או השתמש בקנאביס לצריכה עצמית בפעם הרביעית – יופנה להליך פלילי רגיל.
מהו העונש על החזקת סמים קלים?
כפי שצוין בפתיחה עבירת החזקת סמים לצריכה עצמית הינה עבירה שלצידה עד 3 שנות מאסר, לעומת עבירת החזקת סמים שלא לצריכה עצמית אשר לצידה עונש של עד 20 שנות מאסר.
יחד עם זאת, עונשים אלו הינם עונשי מקסימום, והענישה בתיקים אלו מורכבת מנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (לרבות סוג וכמות הסם שנתפס) לצד נסיבותיו האישיות של הנאשם אשר ביצע את העבירה. למעשה, בתי המשפט לא גוזרים את העונשים האמורים בקלות יתרה, אלא מתייחסים לכל אדם ומקרה לפי נסיבותיו.
יתרה מכך,יש לציין כי כשמדובר בעבירות סמים ישנה סמכות לבית משפט להורות לצד העונש גם על קנסות כבדים, שלילת רישיון נהיגה, וחילוט הרכוש אשר שימש לביצוע עבירות הסמים.
חשוב לזכור כי עורך דין בעל מומחיות בעבירות סמים יכול להוביל לשינוי מהותי בין עונש חמור לבין עונש קל אשר יוטל על הנאשם בסופו של ההליך.
יתרה מכך, בתיקים כאלו ייעוץ משפטי לפני חקירה בסמוך לאחר מועד התפיסה הינו קריטי ויש ביכולתו להשליך על התיקי ועל הענישה הצפויה. במועד החקירה, זכרו לא למסור מידע מיותר לחוקרים – שאינם חברים שלכם!
נחשדתם/ הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירות סמים? התקשרו כעת לקבלת ייעוץ ראשוני ותיאום
פגישה: 052-6411627.