השבת ריכוש תפוס מהמשטרה
כאשר אדם מעוכב או נעצר על ידי המשטרה, עליו לדעת כי למשטרה ישנה סמכות לתפיסת רכוש מטעמי חקירה או טעמים פליליים אחרים. כך, על פי הדין הישראלי, תפיסת רכוש על ידי המשטרה יכולה להיעשות על בסיס צו חיפוש שניתן על ידי בית המשפט, מכוח סמכותו הכללית של שוטר לתפוס חפצים ללא צו, ומכוח הוראות מיוחדות בחוק.
כמו כן, על פי הדין בישראל המשטרה יכולה להחזיק ברכוש לתקופה של חצי שנה ועד להגשת כתב אישום, יחד עם זאת, דעו לכם כי במקרים רבים ובעזרת עו״ד הבקיא בתחום הפלילי ניתן להשיב את הרכוש התפוס אף בטרם לכך.
במצבים רבים המשטרה ממשיכה להחזיק ברכוש התפוס ללא כל הצדקה, לכן על כל אדם לדעת מהן סמכויות המשטרה בנוגע לתפיסת רכוש, ומה ניתן לעשות אם נתקלתם במצב שכזה.
מהן סמכויות המשטרה לתפיסת רכוש?
תפיסת רכוש מכוח צו חיפוש שניתן על ידי בית משפט:
סעיף 24 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ״ט – 1969, מגדיר את סמכות השוטר על פי צו חיפוש שניתן על ידי שופט. כך, על פי הסעיף, לשוטר ישנה סמכות ״לתפוס כל חפץ הנחזה כמתואר בצו לעשות בו כאמור בצו״. מעבר לכך, הסעיף האמור אף מאפשר לשוטר לתפוס חפצים שכלל לא הוזכרו בצו החיפוש וזאת אם מתקיים לגביהם ״יסוד סביר להניח״ שנעברה בהם עבירה או שמתכוונים לבצע עבירה באמצעות אותם חפצים.
תפיסת רכוש מכוח סמכות כללית של המשטרה:
סעיף 32(א) לפקודה קובע כי למשטרה ישנה סמכות לתפוס חפצים ללא קשר לצו חיפוש או היתר שיפוטי כלשהו, למשך חצי שנה, כאשר מתקיים יסוד סביר להניח כי:
- באותו החפץ נעברה עבירה או עומדים לעבור באמצעותו עבירה.
- כאשר החפץ עשוי לשמש ראיה בהליך פלילי בגין עבירה כלשהי.
- כאשר החפץ ניתן כשכר עבור ביצוע עבירה כלשהי או כאמצעי לביצועה.
יחד עם זאת, לכלל זה ישנו חריג הקבוע בסעיף 32(ב) לפיו כאשר מדובר במחשב או חומר מחשב הנמצא בשימושו של מוסד יש צורך בצו בית משפט לצורך תפיסתו. ככל שמדובר במחשב פרטי – המשטרה יכולה לתפוס אותו מכוח סמכותה הכללית, אולם לתקופה שלא תעלה על 30 ימים.
כמה זמן עליי לחכות עד שאוכל לקבל את רכושי בחזרה?
כאמור, ככל שלא הוגש כתב האישום, סמכות המשטרה להחזיק ברכוש מוגבלת לתקופה של חצי שנה (או 30 ימים אם מדובר במחשב) כאשר לאחר תקופה זו חלה חובה על המשטרה להשיב את הרכוש לאדם שממנו הוא נלקח.
כמו כן, הדין הישראלי מעניק סמכות לבית משפט להאריך את התקופה מעבר לחצי שנה, לבקשת המשטרה, אף ללא הגשת כתב אישום ועל המשטרה להראות הצדקה בהמשך החזקת הרכוש.
יחד עם זאת, בין אם המשטרה מחזיקה ברכוש ללא הצדקה ובין אם ההחזקה הינה כדין – ישנה אפשרות להשיב את הרכוש בטרם חלוף התקופה הקבועה בחוק באמצעות הגשת בקשה להשבת תפוס.
למעשה, החשוד או עורך דינו רשאים לפנות ליחידה החוקרת בבקשה מפורטת ומנומקת להשבת התפוס, אולם גם אם המשטרה מסרבת – קיימת אפשרות לפנות לבית המשפט שבסמכותו נמצאת היחידה החוקרת.
משכך, במידה ונתקלתם במצב שכזה, אל תהססו ופנו באופן מיידי לעורך דין פלילי הבקיא בתחום, שהרי לאור הסמכויות הרבות אשר החוק מעניק למשטרה, נדרשים נימוקים משפטיים על מנת לשכנע את היחידה החוקרת או את בית המשפט כי יש להשיב את הרכוש לידיכם.